Blog
Het bevalplan

Het bevalplan

04.06.2015

Een bevalplan kan je bevalling verbeteren. Door je verwachtingen en wensen over jouw bevalling op te schrijven en te delen met je zorgverleners, leren zij je beter kennen. Ze weten dan of je graag zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen of juist liever zo snel mogelijk pijnbestrijding wilt, of je wel of geen student zou willen, en of je het fijn vind als er foto’s gemaakt worden. En ga zo maar door.

Met een vooraf geschreven bevalplan kunnen je zorgverleners beter rekening houden met jouw wensen. Wanneer je een verloskundige hebt, zullen zij en haar collega’s wel een redelijk beeld hebben van wie je bent en wat je graag zou willen. Houdt er rekening mee dat je misschien wel wordt overgedragen tijdens de bevalling, dit houdt in dat je een deel van je bevalling niet door je eigen verloskundige wordt begeleid, maar door een arts-assistent of medisch verloskundige die jou nog nooit eerder gezien heeft. Ik zie in de praktijk dat het ziekenhuispersoneel bevalplannen heel zorgvuldig doorleest en het beleid indien mogelijk aanpast aan de wensen van de zwangere. Voor hen dus ook fijn iets meer van je te weten, dingen die je op dat moment waarschijnlijk niet meer goed mondeling kunt bespreken… 

Een andere goede reden om een bevalplan te schijven is dat je daardoor zelf goed gaat nadenken over wat jij en je partner willen. Uit onderzoek weten we dat vrouwen die goed waren voorbereid op hun bevalling achteraf meer tevreden terug kijken. Ditzelfde gold voor vrouwen die het gevoel hadden dat er tijdens hun bevalling goed naar hen werd geluisterd en waarvan de wensen gerespecteerd werden. Deze beide punten verbeter je door een bevalplan te schijven.

Tips voor een goed bevalplan: 

  • Houdt het kort. Tijdens een bevalling is er soms onvoldoende tijd om een uitgebreid plan door te lezen, denk aan maximaal 1 A4-tje. Ik ken ook bevalplannen waar maar 2 zinnen op staan. Dit is ook prima.
  • Spreek degene die het plan uiteindelijk leest persoonlijk toe. Ik herinner me zelf een bevalplan die begon met: ‘Beste verloskundige, wat fijn dat je er bent en ons gaat begeleiden bij onze bevalling waar naar wij zo hebben uitgekeken.’ Ik vond dit toen een hele leuke binnenkomer.
  • Stel geen eisen. Bedenk dat er soms heel veel mogelijk is, maar soms ook niet. Probeer dingen die je wilt daarom als wens te uiten, bijvoorbeeld: ‘Ik zou graag willen dat de navelstreng pas wordt doorgeknipt, nadat hij is uitgeklopt.’ Daarmee geef je aan dat als het echt nodig is, je begrijpt dat hij eerder wordt doorgeknipt.
  • Durf de dingen op te schijven die jij wilt. Laat je niet begrenzen door je angsten en onzekerheden. De angst dat wat jij wilt misschien helemaal niet mogelijk blijkt te zijn. Of dat anderen dat wel raar zullen vinden. Ga er maar vanuit dat wij heel veel aparte wensen zijn tegengekomen. Van bevallen onder een boom tot het vast laten zitten van de placenta 3 dagen lang. Alles is bespreekbaar.
  • Ik heb wel eens een bevalling begeleid van een vrouw die in haar bevalplan had geschreven dat zij in stilte wilde bevallen. Dat heb ik natuurlijk gerespecteerd en haar kindje is in volledige rust geboren. Als je dit soort wensen hebt, doe je ons er een groot plezier me dit met ons te delen. Don’t be shy!
  • Weet dat wij begrijpen dat een plan kan veranderen gedurende de rit. Als jij hebt opgeschreven dat je liever geen pijnbestrijding wilt en je wilt het tijdens de bevalling toch, geen probleem, dan verandert het plan. Daar kijken wij echt niet van op.
  • Laat je bevalplan een keer aan je verloskundige of arts zien, zij kan dan mogelijk aanvullen of extra informatie geven.

Voor meer tips en voorbeelden, klik hier. Op deze site kan je een soort van invul-plan downloaden. Echter raad ik je aan zelf een plan te schrijven. Er hoeft niet veel in te staan, maar het komt echt van jou en dat maakt het waardevol. Veel succes met het schrijven van je bevalplan!